Puteri Mandi Susu

Hari ni mak iti nak kongsi resepi orang Terengganu. Memang sesuai  untuk minum petang. Tapi kalau bulan puasa ni jangan la pulak buat minum petang. Buat naya je. Haha..

Puteri mandi susu
 Bahan-bahan :

3 cawan tepung pulut
1 sudu tepung gandum

3 cawan santan
3 sudu susu pekat manis
gula melaka
daun pandan
pewarna
air
garam


Cara membuatnya :

1. Uli tepung pulut dan tepung gandum dengan air sehingga menjadi doh. Uli sehingga doh tidak melekat di tangan dan tak terlalu keras. Masukkan pewarna mengikut kesukaan korang. Mak iti guna warna merah dan kuning.

2. Panaskan air di dalam periuk. Kemudian doh di gentel menjadi bulat-bulat dan dipicit di tengah. Bila air dah mendidih, boleh la masuk kan doh ke dalam periuk dan tungggu sehingga doh terapung. Doh yang terapung boleh diangkat dan dimasukkan ke dalam air sejuk supaya tak melekat.

3. Masukkan santan, susu, gula melaka dan daun pandan ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana sehingga mendidih. Bila gula melaka dah hancur sepenuhnya, masukkan secubit garam.


4. Toskan doh di dalam air sejuk tadi dan terus masukkan ke dalam kuah susu. Hidangkan. 

Senang dan cepat kan. Selamat mencuba..:)



1 comment:

Unknown said...

kalau x guna tepung pulut boleh x