Bahan-bahan :
1 ekor ikan bawal hitam
1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tomato
1 1/2 sudu besar sos cili
1 biji buah tomato di potong dadu
garam
gula
air
minyak masak
* adalah bahan yang perlu dikisar
Cara membuatnya :
1. Goreng ikan bawah yang disalut garam dan sedikit kunyit sehingga garing. Ketepikan.
2. Dengan sedikit minyak, tumis bahan kisar sehingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Masukkan tomato dadu. Goreng sekejap. Masukkan sos tomato dan sos cili. Tambah sedikit air. Kacau rata dan biar mendidih.
3. Tambah garam dan gula secukup rasa. Kalau nak manis boleh tambah lebih gula. Kacau sehingga sebati dengan api kecil. Curahkan ke atas ikan. Hidangkan..
Taraaa.....
![]() |
Mak iti masukkan kacang panjang yang ada dalam peti ais. nampak sikit ada kaler-kaler..hihi.. |
Senang kan..Selamat mencuba..:)
No comments:
Post a Comment